Poffertjes kent iedereen wel. Lekker met poedersuiker en een flinke lik roomboter. Toch bestaan er ook poffertvormen ook wel trommels genoemd. En die hebben dan weer niks met poffertjes te maken. Ze zien er zo uit...
Poffert is de Groningse benaming voor de lekkernij die in dit soort blikken wordt bereid. Op andere plaatsen maakt men in dezelfde trommels Jan in de Zak of Ketelkoek. Het principe is hetzelfde: beslag maken, in de poffert doen en dan au-bain-Marie laten langzaam laten garen: http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/streekgerechten/poffert-7441.html
Het leuke is dat deze bijzondere bakblikken ook uitstekend geschikt zijn voor het maken van Christmaspudding. Dat moet dan wel nu gebeuren, want eigenlijk moet die machtige caloriebom, maar liefst vier weken van te voren worden bereid: http://www.sandstorms-kookboek.nl/Recepten/Nagerechten/Christmas-pudding%20(traditioneel%20Engels%20recept).html
Jan in de zak word nooit in een trommel gekookt, het gaat in een sloop of theedoek en ook niet met gist. Gewoon tarwebloem -eieren-melk - snufje zout en rozijnen.
BeantwoordenVerwijderen